Dokle god imamo nevakcinisane, biće novozaraženih

Četvrti talas koronavirusa je već krenuo, broj novozaraženih raste, a Srbija nije ni blizu kolekitvnog imuniteta jer se broj vakcinisanih ne povećava kako bi trebalo.

Šta nas čeka na jesen, da li bismo po uzoru na EU mogli da uvedemo kovid sertifikate za vakcinisane koji bi bili ulaznica za koncerte, restorane, klubove, tržne centre? Zašto veliki koncerti i festivali ne bi mogli da se održavaju kao Exit i šta je pokazao veliki eksperiment u kom je 400 mladih nevakcinisanih posetilaca bilo na festivalu, ali među ostalim ljudima koji su bili ili vakcinisani ili prethodno testirani?

O ovim temama u “Usijanju dana” govore imunolog dr Dušan Popadić i dr Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja “Novi Sad” koji je realizovao eksperiment na Exitu.

“Ako ga tako nazovemo, onda jesmo u četvrtom talasu. Ovo još nije dramatičan porast broja novozaraženih, jer nisu razvučeni kapaciteti našeg zdravstvenog sistema. Ali, ako bismo brojeve uporedili sa prošlogodišnjim, sada su znatno veći. Očekujem još veće povećanje u jesenjim mesecima”, kaže dr Popadić.

“Mogu brojevi da padnu, ali takođe može da nam dođe peti talas u novembru. Dokle god imamo neimunizovane ljude, imaćemo novozaražene”.

(Kurir.rs)

Kurir

Leave a Comment