Stan ili auto za pelcovane, novi ispitni rokovi za vakcinisane studente



Stan u Beogradu, automobili, karte za utakmice i koncerte, brojni popusti i vaučeri, pa čak i dodatni ispitni rokovi u igri su kao stimulacija za vakcinisanje, pre svega mladih.

Država bi u narednih nekoliko dana trebalo da izađe sa spiskom mera kojima će pokušati da imunizaciju protiv kovida mrdne s mrtva tačke, odnosno jedva preko 48 odsto pelcovane punoletne populacije i tako preduhitri razorno dejstvo četvrtog talasa i delta soja koji sa zebnjom svi čekaju već u septembru.

O merama bi trebelo da se izjasni i krizni štab, a najviše se očekuje od lutrije koju je najavio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prevashodno je cilj privoleti mlade da se vakcinišu jer ih je u uzrastu od 18 do 30 godina svega 17,5 odsto primilo neko cepivo protiv koornavirusa, a već od 1. avgusta moglo bi da se krene s novima načinom stimulacije. Deljenje po 3.000 dinara vakcinisanima koji su se za to prijavili nije previše pomoglo, pa je Srbija rešila da krene putem kojim su i neke druge države u SAD, ali i Poljska, Slovačka…

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek najavio je ranije za Kurir da će država narednih dana izaći s paketom mera, ali je rekao da se još ne zna šta će tačno biti, osim da će se gledati da taj paket stimuliše mlade. A Vučić je otkrio nedavno da će biti organizovanje lutrije i dodatno izdvajanje novca da bi se pokušalo s povećanjem obima vakcinacije. I ministarka Marija Obradović najavila je da je u pripremi ozbiljna nagradna igra radi stimulisanja ljudi da se vakcinišu.


IGRE U SVETU ZA ODGOVORNE

POLJSKA

– Lutrija – dele se trotineti, automobili ili čak 230.000 evra, kao glavna premiju, dok svaki 500. igrač dobija 45 evra, a svakom 2.000. sledi 120 evra

OREGON (SAD)

– Džek pot je milion dolara

NJUJORK (SAD)

– Grebalica kojom može da se osvojiti od 20 do 5.000.0000 dolara

TAJLAND

– Tombola – krava kao nagrada jednom mesečno

INDIJA

– Može da se osvoji 70 dolara ako se pošalje selfi s vakcinacije

Glavna premija lutrije, kako prenose pojedini mediji, mogao bi biti stan u Beogradu, pa čak i u „Beogradu na vodi“, a sledeće vredne nagrade su verovatno automobili „fiat 500 L“. Među nagradama bi trebalo da budu i popusti za razne radnje, proizvode i usluge, vaučeri za putovanja, karte za koncerte, utakmice i neke druge događaje, a možda čak i dodatni ispitni rokovi za studente.

Razmatraju se dve opcije za učešće u lutriji – slanje koverte sa potvrdom o vakcinaciji ili će „srećka“ biti serijski broj sa sertifikata o vakcinaciji.

foto: Predrag Vučković

Psihološkinja Sonja Baštanin kaže da poznaje mnogo mladih koji su se vakcinisali da bi mogli slobodno, bez plaćanja testa na koronu, da putuju u inostranstvo, pre svega Grčku.

– Očigledno je da je smanjenje troškova bilo tu presudno, tako bi i vaučeri za putovanja, recimo, mogli da pomognu. Stan ili automobili takođe bi bili značajna stimulacija jer svi znamo koliko je teško, posebno mladima, da dođu to tih stvari. Ne očekujm da će to drastično povećati procenat vakcinisanih, ali svakako u nekoj meri hoće, što je opet vrlo značajno u borbi s epidemijom – reka je za Kurir Sonja Baštanin.


SLOVAČKA

BONUSI I ZA ONE KOJI DRUGE NAGOVORE DA SE PELCUJU

U Slovačkoj prijava za lutriju kreće 1. avgusta preko sajta. Iako je moguće učestvovati sa samo jednom primljenom dozome, oni koji su primili dve doze će imati duplu šansu za pobedu. Takođe, postoji i mehanizam za dodelu bonusa onima koji budu nagovarali druge da se vakcinišu.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira)

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare