fbpx
27.3 C
Belgrade
Saturday, July 31, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiNagrada zaštitnika građana za DOPRINOS RAZVOJU PRISTUPAČNOSTI!

Nagrada zaštitnika građana za DOPRINOS RAZVOJU PRISTUPAČNOSTI!

KRUŠEVAC – Predstavnicima grada Kruševca i beogradske opštine Vračar uručene su nagrade Zaštitnika građana gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su u 2020. godini najviše doprineli razvoju pristupačnosti na svojoj teritoriji u cilju stvaranja preduslova za ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvenom životu.

– Grad Kruševac je nagrađen za unapređenje pristupačnosti urbanog okruženja, odnosno za planiranje i uklanjanje prepreka, izgradnju pristupačnih i rekonstrukciju javnih objekata, dok je opština Vračar nagrađena za napređenje pristupačnosti informacija u vreme epidemije Kovid-19. U ime grada nagradu je primila Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti, a zatim je i održana prezentacija o realizovanim merama u proteklih godinu dana na unapređenju pristupačnosti, koje obuhvataju izgradnju taktilnih staza, proširenje trotoara, upuštanje ivičnjaka prilikom rekonstrukcije centralnog gradskog trga, prilagođenost urbanog mobilijara kod teretana na otvorenom, ugradnja lifta sa zvučnim obaveštenjima u zgradi Jastrepca, prilagođavanje površina, toaleta i sprava u novoizgrađenom Dino parku itd, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

foto: Ž.M.

Priznanja Zaštitnika građana za doprinos razvoju pristupačnosti uručena su predstavnicima gradskih uprava Kragujevca i Sombora i opština Svilajnac i Čajetina, dok su zahvalnice uručene predstavnicima Leskovca, Loznice i Smedereva, kao i opština Bela Palanka, Gornji Milanovac i Knić. Zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović izjavila je da ova institucija već dve godine upućuje preporuke lokalnim samoupravama da objekte, površine i prevoz u javnoj upotrebi učine u potpunosti dostupnim osobama sa različitim oblicima invaliditeta i dodala da uprkos određenim pomacima pristupačnost u Republici Srbiji i dalje nije dovoljno razvijena.

Ona je ukazala da lokalne samouprave akcenat stavljaju na uklanjanje arhitektonskih barijera, dok informacione barijere i dalje postoje i navela da su u lokalnim institucijama građanima veoma retko dostupne taktilne table za informisanje slepih, protivpožarni alarmi koji se oglašavaju i zvučno i vizuelno, brošure na Brajevom pismu ili taktilne staze koje olakšavaju kretanje kroz objekat. Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Dragana Jovanović Arijas je takođe ukazala na postojanje informacionih barijera i dodala da treba identifikovati uzroke zbog kojih se propisi koji garantuju pristupačnost ne primenjuju kako bi trebalo.

foto: Ž.M.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić istakao je neophodnost promovisanja nagrada za doprinos razvoju pristupačnosti u lokalnim samoupravama jer se time pravi iskoraci u stvaranju primera dobre prakse. Zaštitnik građana nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na lokalnom nivou već pet godina dodeljuje u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Kurir.rs/Ž. M.

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Nagrada zaštitnika građana za DOPRINOS RAZVOJU PRISTUPAČNOSTI!

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!