fbpx
27.3 C
Belgrade
Saturday, July 31, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiJugoslavija je ŠOKIRALA moćne Sovjete! VIDEO

Jugoslavija je ŠOKIRALA moćne Sovjete! VIDEO

Za protivnika jugoslovenskoj reprezentaciji koja je na startu savladala Indiju sa 10:1, žreb je odredio reprezentaciju SSSR!

Nije to bio običan fudbalski susret, bilo je to u jeku hladnog rata između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, pa je ceo svet tu utakmicu doživljavao kao megdan Tita i Staljina.

foto: Profimedia

Selektor Aleksandar Tirnanić na svih šest utakmica igrao je sa sledećih 11 igrača ne načinivši ni jednu izmenu: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek, Branko Zebec.

“Plavi” su poveli sa 3:0 i 5:1 ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu. Petrov je smanjio na 5:2 a zatim je Vsevold Bobrov, kojeg su zauvek upamtili Vladimir Beara i milioni Jugoslovena koji su prenos utakmice slušali uglavnom preko javnih razglasa (radio aparati bili retki i basnoslovno skupi), dao za redom tri gola.

U produžecima mreže se nisu zatresle i novi susret je zakazan za 22. juli, opet u Tampereu.

Igrači oba tima istrčali su na teren svesni da ne smeju da izgube, a „plave” je na to podsetio Titov telegram „podrške” koji je stigao uoči utakmice. Sovjetski reprezentativci su, prema „Moskovskim novostima”, koje su se prve u SSSR usudile da načnu pomenutu temu tek 1988. godine, dobili direktivu iz Kremlja: „Igrati i pobediti”. Izgubili su sa 3:1, iako su poveli sa 1:0, a iste večeri vraćeni su brodom u Lenjingrad.

Epilog neuspeha je raspuštanje vojnog moskovskog kluba CDKA, koji je činio reprezentaciju, Liga je smanjena za jednu ekipu, a igrači su razbacani po ostalim timovima.

„Plavi” su posle toga savladali Dansku sa 5:3 i u polufinalu Nemačku sa 3:1, a u finalu izgubili su od sjajnog mađarskog tima (Grošič, Buzanski, Lantoš, Božik, Lorant, Zakarijaš, Hidegkuti, Kočiš, Palotaš, Puškaš, Cibor) sa 2:0.

Taj poraz niko im nije uzeo za zlo, a Tito je, po docnijem priznanju nekih reprezentativaca, kompletnoj ekipi, uključujući selektora Aleksandra Tirnanića i trenera Pogačnika dao, kao nagradu za pobedu nad „sovjetima”, po sto dolara.

Kurir sport

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Jugoslavija je ŠOKIRALA moćne Sovjete! VIDEO

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!