fbpx
34.4 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiJedno od najlepših mesta u Srbiji- Lazarev kanjon

Jedno od najlepših mesta u Srbiji- Lazarev kanjon

U okviru letnje kampanje Turisticke organizacije Srbije koja nosi naziv „Biram Srbiju”, imali smo prilike da upoznamo okolinu Bora i jedan od najlepših kanjona u našoj zemlji-Lazarev kanjon.

foto: Kurir televizija

– Zbog svoje mikroklime, Lazarev kanjon je veliki izazov kako za planinare, tako i za lovce. Predstavlja jedno od većih staništa divokoza u Srbiji – rekao je Danijel Aleksić, speleolog.

foto: Kurir televizija

30 minuta od podnožja bilo nam je potrebno kako bismo uživali u pogledu na jednom od najlepših vidikovaca, koji je služio kao osmatračnica homoljskim hajducima u borbi sa turcima. U kanjonu se nalazi preko 70 pećina, od kojih se izdvaja Lazareva pećina.

– Imamo fontanu želja, devojačku sobu, bizona, palentološki deo gde su pronađene kosti pećinskog lava, medveda i hijene. Kosti datiraju iz ledenog doba, pretpostavlja se da ih je tamo nanela reka koja je nekad proticala kroz taj deo pećine. Lazareva pećina bogata je životinjskim svetom, od 27 vrsti slepih miševa koje su zabeležene u Evropi, 24 upravo živi ovde – rekla je Milica Jocić, vodić u Lazarevoj pećini.

foto: Kurir televizija

Svaka dvorana u pećini priča je za sebe, a evo kakva priča se krije iza devojačke sobe.

foto: Kurir televizija

– Tu su meštani za vreme turske vladavine krili tek stalase devojke od turskog zuluma, stražar ih je čuvao i kada bi turčin probao da prođe, on bi mu odrubio glavu kako bi spasio devojke – ispričao nam je vodič.

foto: Kurir televizija

Tik ispod devojačkog mosta, nalazi se vrelo Lazareve reke. Iznad mosta pruža se pogled na jedno od najvećeg čuda pećine, luster.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:12
IZVOR SVETE PETKE KOD SELA VINČA: Veruje se da ima isceliteljsku moć

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Jedno od najlepših mesta u Srbiji- Lazarev kanjon

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!