fbpx
30.8 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiFESTIVAL EVROPSKOG FILMA NA PALIĆU: Četiri dobitnika nagrada

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA NA PALIĆU: Četiri dobitnika nagrada

Festival evropskog filma Palić je imao prilikom otvaranja fascinantan trenutak, da su sva četiri dobitnika nagrade Aleksandar Lifka našla se na velikoj letnoj pozornici, rekao je danas, na Velikoj terasi, direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Gošća Festivala glumica Milena Zupančič, jedna od najnagrađenijih glumica, dobitnica počasne nagrade “Aleksandar Lifka”, za doprinos regionalnoj kinematografiji, kaže, da je iznenadila nagrada, pošto poslednjih godina ne radi dosta na filmu.

foto: Ivica Vojnić

“Onda čovek misli da su ga zaboravili. Pre svega mi je jako lepo ovde, a znate kako kažu u našim godinama – joj, kad bih dobila nagradu za mladu perspektivnu glumicu!”.

O susretu sa Aleksandrom Berčekom, na Letnjoj pozornici, s kojim je nekada glumila u filmu “Dečko koji obećava”, Milena Zupančič je rekla: “Jako lep veliki prijateljski susret. Uvek je prijatan susret sa kolegama koje nisi dugo, dugo video, a mi se stvarno nismo dugo videli. Moraš znati i razumeti osobu sa kojom glumiš, pa u glumac u svakom slučaju mora biti i dobar psiholog”.

Reditelj Kristijan Pecold, dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca, o svom dolasku na Festival evropskog filma Palić kaže, da je išao u malu šetnju po Paliću i video klupe sa imenima.

foto: Ivica Vojnić

– Osećao sam se veoma melanholično. Neki nisu više među živima, neki su još uvek tu. Onda mi je prišao neko iz Festivala i rekao, da će i moje ime biti na klupi naredne godine, što me je učinilo vrlo sentimentalnim. Došao sam sinoć i mogu da kažem da su domaćini zaista sjajni”.

Kristijan Pecold se prisetio i svog prvog festivala s kraja devedesetih, kada je imao osećaj da su ga svi zaboravili, ali uz konstataciju da na Paliću takve samoće nema.

Pecold je na Paliću dobio dve stolice, u parku i bioskopu.

Producentkinja Ada Solomon, dobitnica “Underground Spirit” nagrade, istakla je, da vremenom postaje sve emotivnija.

foto: Ivica Vojnić

– Imati priliku da vaš rad bude prepoznat je takođe i velika odgovornost. Poslednjih godinu i po dana, bio je i period evaluacije prošlosti, aktivnosti, vrednosti. Shvatila sam da, kao osoba, ne umem da živim sama. Bila sam srećna, što se bavim ovom profesijom, zahvaljujući kojoj živim i radim u porodici, zajednici, koja je vredna u svim koncentričnim krugovima u kojima postoji. Mislim da je u tome takođe snaga onoga što radimo”.

Zrinko Ogresta, reditelj filma “Plavi cvijet” o svom novom filmu i dolasku na Palić je rekao, da je na neki način poveznica njegovih filmova, preokupacija ženskim likovima.

– U vremenu u kojem živimo, koje je prepuno velikih tema i problema kao što su pandemija, međunacionalni sukobi, izbjeglice, meni se učinilo da bih se ja, kao autor, trebao pozabaviti suštinskim problemima, koji muče svakog od nas pojedinačno. To su teme poput obitelji i ljubavi. Takve teme nam ponekad i promiču. Ima i predrasuda, ali kada je reč o Palićkom festivalu, među hrvatskim režiserima je nedvosmisleno mišljenje, da kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vrijedi”.

Gordan Matić, direktor FIlmskog centra Srbije govorio je o saradnji FCS-a sa Festivalom evropskog filma Palić i novoosnovanoj Asocijaciji filmskih festivala Srbije (AFIFS), kao i Danima knjige FCS-a i izložbi filmskih plakata, koji se odigravaju tokom trajanja palićkog festivala.

Na konferenciji za medije danas su govorili I izvršni producent Festivala Ilija Tatić, programski direktor Miroslav Mogorović, selektor glavnog programa Nenad Dukić, selektor programa Paralele i sudari i Mladi Duh Evrope Nil Jang, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarci Igor Toholj.

Preneta je i važna poruka, da posetioci Festivala koji su sinoć morali da napuste film Dnevnik iz Gvatanama, na Letnjoj pozornici, jer je prikazivanje prekinuto zbog nevremena, svoje karte mogli da iskoriste danas, u Bioskopu Eurocinema u Subotici.


Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h “Čisto ljudski”, makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije.

U selekciji Paralele i sudari, u bioskopu Abazija na Paliću je svetska premijera filma “Furija” Petra Ristovskog, a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja “Prolećna pesma” Natalije Avramović i “Jaruga” Krasnahorkaija Balaža.

(Kurir.rs/N. H.)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA NA PALIĆU: Četiri dobitnika nagrada

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!