fbpx
30.8 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiRodio se nem, a progovorio kad se pričestio! Činio je čuda a...

Rodio se nem, a progovorio kad se pričestio! Činio je čuda a ovako je predosetio svoju smrt

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Andreja, arhiepiskopa Kritskog, rođenog hrišćanina u Damasku.

On je od rođenja bio nem, a kada su ga roditelji odveli u crkvu i pričestili, progovorio je. Srpska pravoslavna crkva smatra da je upravo to sila božanskog pričešća. Kada je imao 14 godina otišao je u Jerusalim. Svojim razumom i podvigom, nadmašio je mnoge starije monahe i bio primer mnogima.

Zbog toga ga je patrijarh uzeo sebi za pismovoditelja. Pošto patrijarh nije mogao da ide na sabor koji se održavao u Carigradu, on je otišao umesto njega. Tamo je pokazao svoju sjajnu darovitost, rečitost, revnost prema veri i neobičnu razboritost. Pomogavši da se vera pravoslavna učvrsti, Andrej se vratio u Jerusalim na svoju dužnost.

Kasnije je izabran i postavljen za arhiepiskopa ostrva Krita. Kao arhijerej bio je omiljen u narodu, a svojim molitvama činio je čuda. Napisao je poučne knjige, pesme i kanone, od kojih je najpoznatiji Veliki Kanon Bogorodice, koji se čita u četvrtak, u petoj nedelji časnog posta.

Vraćajući se jednom iz Carigrada predosetio je svoju smrt, i tako je i bilo. Kada je lađa plovila blizu ostrva Mitilene, umro je.

Danas slavimo još jednog Andreja.


Prepodobni Andrej Rubljov Ruski, jedan od najvećih ikonopisaca svih vremena

Prepodobni Andrej Rubljov Ruski podvižnik, jedan od najvećih ikonopisaca svih vremena. Najpoznatiji je kao autor čuvene ikone „Sveto trojstvo“. O životu Andreja Rubljova zna se vrlo malo. Veruje se da je rođen između 1360. i 1370. godine, a bio je monah u moskovskom manastiru Andronik.

Prve informacije o njegovom životu povezane su sa Troicko-Sergijevom lavrom, koja je verovatno bila njegova prva škola. Njegovo svetovno ime nije poznato, a u „Predanju svetih ikonopisaca“ zove se Radonje. Njegovo ime se prvi put pominje u hronici 1405. godine, povodom fresaka crkve Blagovesti u Kremlju, gde je kao gospodar deo plemena na čijem je čelu bio čuveni Teofan Grk. Na nesreću, stara Crkva Blagoveštenja nije sačuvana, a zajedno sa njom su se srušile freske velikih majstora.

Dugo vreme svog života prepodobni Andrej je proveo u manastiru Andronik, čiji je osnivač bio sveti Aleksej, mitropolit moskovski. U istom manastiru Rubljev umire 29. januara 1430. godine, a odmah za njim umire njegov saputnik Danilo Čorni. Mesto njegovog sahranjivanja nije poznato. Crkva ga je proslavila 1988. godine. Uticaj Rubljova na rusku crkvenu umetnost je ogroman.

Kurir.rs/Wikipedia/Mikroknjiga

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Rodio se nem, a progovorio kad se pričestio! Činio je čuda a ovako je predosetio svoju smrt

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!