fbpx
34.4 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiDrogu konzumira svaki peti srednjoškolac, dok svaki sedmi prodaje narkotike! KO JE...

Drogu konzumira svaki peti srednjoškolac, dok svaki sedmi prodaje narkotike! KO JE KRIV?!

Drogu koristi gotovo svaki peti srednjoškolac, dok svaki sedmi prodaje narkotike ili pomaže drugovima da ih nabave rezultat je najnovijeg istraživanja Kriminalističko-policijskog univerziteta. Šta je razlog takvog ponašanja i da li uhapšene kriminalne grupacije već traže svoje naslednike?

foto: Kurir televizija


Da li ste nekada drugu ponudili ili pomogli da kupi drogu – glasilo je jedno od pitanja u istraživanju. Od 1287 ispitanih učenika, pokazalo se da skoro 18 odsto njih koristi, dok više od 14 odsto njih diluje narkotike.


– Mladi ljudi, pre svega tinejdžeri, maloletnici su meta mnogih kriminalnih i huliganskih grupa. Naše huliganske grupe su zapravo kriminalne grupe. Na prvom mestu, zato što tinejdžeri dolaze u kontakt sa drugim tinejdžerima i dolazi do lakše distribucije droge, a zatim i zbog kazni. Maloletnici za ta ista krivična dela dobijaju mnogo manje kazne, što kriminalcima i odgovara – rekla je prof. dr Marija Đorić, Institut za političke studije.

foto: Kurir televizija

Novac je krivac, kažu mnogi. Poremećen sistem vrednosti, kao i učenje od pogrešnih modela neki su od razloga koji navode tinejdžere da budu sa one strane zakona.

– Ključni razlog je taj što preventivne ustanove koje treba time da se bave očigledno spavaju. Dakle, ne rade svoj posao ili ga ne rade kako treba. Sada je motiv, odnosno primarna vrednost-novac, odnosno zarada. I u tom kontekstu, guranje i rukama i nogama da se toga i stigne. Prema tome, to je u stvari, inverzija vrednosti – rekla je Vesna Tomić, socijalni psiholog.

foto: Kurir televizija

Problem nisu samo narkotici, već i alkoholizam, iznuda novca i tuče. Stručnjaci primećuju i najnoviji trend-žene huliganke koje se zbog negativne emancipacije sve češće pridružuju kriminalnim strukturama.

foto: Kurir televizija

Jedino rešenje koje stručnjaci naziru jeste edukacija i intenzivni rad sa decom još od ranog uzrasta.

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:30
Maloletnici lako dođu do alkohola, niko ne reaguje!

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Drogu konzumira svaki peti srednjoškolac, dok svaki sedmi prodaje narkotike! KO JE KRIV?!

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!