fbpx
34.4 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiNalazi se skrivena u bespuću, a turski aga nije smeo da je...

Nalazi se skrivena u bespuću, a turski aga nije smeo da je sruši iz straha (FOTO)

Foto: screenshot youtube/Srboljub Petkovic

Na padinama Zlatibora, ušuškana među borove Murtenice, ugnezdila se neobična crkva brvnara za koju se veruje da je sa svega 12 kvadrata jedna od najmanjih u našoj zemlji, ali i jedina koja nije uništena tokom turske vladavine!

Kako veruju meštani, za to je zaslužna legenda koja kaže da su agu, na čijem imanju se nalazila, izvestili da su crkvu donele vile baš na to skriveno mesto za jednu noć, pa iz straha nije smeo da je dira, tako da bogosluženja nikada nisu ni prestajala.

Iako nije precizno utvrđeno kad je izgrađena, pretpostavlja se da je to bilo krajem 18. veka. Tačnije, na carskim dverima, autor Simeon Lazović je zabeležio 20. mart 1780. godine. Njih je priložio crkvi za spomen sebi, supruzi Angeli i sinovima Aleksiju i Maksimu, kako i danas stoji zabeleženo na carskim dverima koje su izrađene u duborezu sa pozlatom.

U njoj se nalazi i prestona ikona Bogorodice koja svedoči o izuzetnom ikonopisu tog vremena.

Od 12. februara 1982. godine crkva brvnara u Kućanima upisana je u registar Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a od 6. aprila iste godine i u centralni registar. Od 7. aprila 1979. godine je okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja.

Crkva brvnara u Peti je posvećena prazniku Rođenja Presvete Bogorodice, a o njoj se trenutno stara Milan Grbić.

– Crkva se otvara za Malu Gospojinu i za Lazarevu subotu. Tu dolazi sveštenik iz Negbine koji prekađuje kolače. Crkvu otvaram i kada bilo ko dođe da je obiđe – rekao je Grbić.

(Kurir.rs/Blic)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Nalazi se skrivena u bespuću, a turski aga nije smeo da je sruši iz straha (FOTO)

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!