fbpx
31.6 C
Belgrade
Monday, June 21, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti Balkan je uvek bio bure baruta! Srbija je vojno neutralna i most...

Balkan je uvek bio bure baruta! Srbija je vojno neutralna i most između istoka i zapada Evrope

Foto: Printscreen/ Facebook

Brigadni general Stiv Stajvers komandant Nacionalne garde Ohaja koji je bio srpskog kokusa u američkom Kongresu koji je aktivno lobirao za interese Srba kako u Americi, tako i van nje. Stajvers je inače na čelu srpskog kokusa zamenio kolegu republikanca iz Teksasa Teda Poa, koji se povukao sa ove dužnosti. 

Brigadni general Stiv Stajvers naredne nedelje boraviće u Srbiji povodom međunarodne vojne vežbe “Platinasti vuk 21″ koja je počela 3. juna u bazi „Jug“ kod Bujanovca i trajaće do 18. juna. 

General Stajvers se putem kratkog video snimka obratio srpskoj javnosti preko Fejsbuk stranice U.S. Embassy Belgrade i građanima Srbije uputio kratku poruku o 15 godina partnerstva između savezne države Ohaja i Srbije, saradnji Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, zbog čega je SAD partnerstvo sa Srbijom značajno i nekim drugim, njemu lično dragim, razlozima zbog kojih se raduje ponovnom dolasku u Beograd.

” Srbija je vojno neutralna zemlja i most između Zapadne i Istočne Evrope i veoma važan partner Sjedinjenih Država: Meni je ovo važno jer imam mnogo dobru saradnju sa srpskim narodom kkao sa onima u vladi i vojsci, tako i sa onima van nje. Srpski narod je prijatan i gostoljubiv i veliki su patriote”, rekao je general Stajvers u kratkoj poruci srpskoj javnosti povodom njegovog dolaska u Srbiju.

Ko je general Stiv Stajvers

Stiv Stajvers rođen je u gradu Ripli u Ohaju. Ovaj diplomirani ekonomista, koji je stekao i MBA diplomu, ima čin brigadnog generala. Čin je zaradio u Nacionalnoj gardi Ohaja. Služio je u Iraku kao komandant bataljona do decembra 2005. godine. Osim ovog vojnog angažovanja, dužnost je obavljao Kuvajtu, Kataru i Džibutiju.

01:24
Brigadni general Stiv Stajvers: Balkan je uvek bio bure baruta! Srbija je vojno neutralna i most između istoka i zapada

Nagrađen je Bronzanom zvezdom za dostignuća kao komandant bataljona tokom operacije “Iračka sloboda”.

Osim vojne karijere, Stajvers je radio i u banci, kao i trgovac hartijama od vrednosti.

To što je služio u Nacionalnoj gardi Ohaja, ima posebnu simboliku, s obzirom na to da ova formacija ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 15 godina.

U bazi „Jug“ kod Bujanovca 3. juna je počela vežba „Platinasti vuk 21“, na kojoj učestvuju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz devet država. Tokom vežbe, koja traje do 18. juna, uvežbavaće se taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

„Platinasti vuk“ je vežba koje se izvodi u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Ove godine na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Balkan je uvek bio bure baruta! Srbija je vojno neutralna i most između istoka i zapada Evrope

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!