fbpx
33.5 C
Belgrade
Thursday, June 24, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti Herojstvo naše vojske trajalo je 67 dana, NADLJUDSKI SU SE BORILI

Herojstvo naše vojske trajalo je 67 dana, NADLJUDSKI SU SE BORILI

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i okončana 10. juna, odnosno potpisivanja takozvanog Kumanovskog sporazuma i povlačenja jugoslovenske vojske sa Kosova i Metohije.

Trajala je 67 dana

Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (deo planinskog venca Prokletija), na samo 200 metara od državne granice sa Albanijom. Napad je počeo 9. aprila, kada su pripadnici OVK, potpomognuti vojskom Albanije i avijacijom NATO, prešli državnu granicu u rejonu karaule i napali 53. granični bataljon VJ.

U borbama su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog i Niškog korpusa, rezervisti i domaći i strani dobrovoljci.

foto: Printscreen/RTS

Poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od toga – 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca.

Najveći deo poginulih činili su mladići od 18 do 20 godina koji su bili na odsluženju vojnog roka.

Napad albanskih terorista, potpomognut NATO-avijacijom, počeo je oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici Јugoslavije i Albanije, a cilj je bio da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Јugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Kosova i Metohije.

Sa albanske, brojčano višestruko nadmoćne strane, učestvovali su pripadnici OVK, regularne vojske Albanije, Legije stranaca i NATO avijacija čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje Vojske Јugoslavije i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Borci na Košarama, kao i učesnici bitke na Paštriku koja je usledila krajem maja, uspeli su nadljudskim naporima da spreče prodor albanskih terorista na teritoriju svoje zemlje.

Kurir.rs/ S. Trajković

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Herojstvo naše vojske trajalo je 67 dana, NADLJUDSKI SU SE BORILI

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!