fbpx
30.8 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiTačka na proces dug 26 godina, očekujemo drugostepenu odluku suda

Tačka na proces dug 26 godina, očekujemo drugostepenu odluku suda

BEOGRAD/HAG – Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće danas u 15 sati drugostepenu presudu Ratku Mladiću, objavljeno je na sajtu Mehanizma. Proces protiv Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića.

foto: Canva.com, Profimedia

13.10 – Incident ispred Haškog tribunala.

11.13 – SVETSKI MEDIJI O MLADIĆU: Podsećaju da nema prava na novu žalbu, a oslobađanje je neizvesno. Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor. Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude “staviti tačka” na poslednje suđenje za “genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju”. Sudije će u 15 časova poceti sa čitanjem presude.

Prva slika Ratka Mladića posle 16 godina skrivanja bila je ona iz Specijalnog suda na dan njegovog hapšenja 26. maja 2011. Dvanaest sati ranije, zorom, lociran je u Lazarevu, selu nadomak Zrenjanina, u kući jednog rođaka. Vest da haški begunac više nije na slobodi prvo su preneli hrvatski mediji, da bi zvanična potvrda kasnije stigla iz Beograda.

“U ime RS obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina”, izjavio je Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

foto: Canva.com

Usledile su godine potrage i lažnih informacija o njegovom kretanju. Istinitu vest o hapšenju Mladića, Zapad i region dočekali su aplauzom, deo građana Srbije negodovanjem. “Ima u nekoliko gradova okupljanja građana, zasad se to drži pod kontrolom. U Beogradu i Novom Sadu, i još nekim gradovima. Najavljena su neka okupljanja u narednim danima”, rekao je Ivica Dačić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Narednih pet dana delilo je Ratka Mladića od izručenja Hagu. Prvo pojavljivanje u sudnici – kratko salutiranje, odbijanje da sasluša optužnicu, a potom molba da zbog zdravstevnog stanja veće bude strpljivo s njim.

“Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine”, istakao je general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske.

U maju 2012. počelo je suđenje generalu Mladiću, a zahtev odbrane da se oslobodi krivice i pusti na slobodu je odbijen. Tokom četiri godine suđenja saslušano je gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta. Prvostepena presuda doneta je u novembru 2017, a Mladić udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka. “Sve je ovo čista laž”, izjavio je tada Mladić. Presuda je izrečena posle duže pauze tokom koje je Mladiću pozlilo.

foto: Canva.com

“Sudsko veće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora”, pročitao je sudija Alfons Ori.

Ratko Mladić poslednju deceniju je u Hagu. Uoči odlaska u pritvor imao je četiri želje – jagode, televizor, neku Tolstojevu knjigu i da poseti ćerkin grob.

Rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini. Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a službovao je u Makedoniji i Prištini. Komandu u Kninu preuzima 1991, godinu kasnije u Sarajevu. Bio je i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

(Kurir.rs/RTS)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Tačka na proces dug 26 godina, očekujemo drugostepenu odluku suda

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!