fbpx
23.5 C
Belgrade
Wednesday, June 23, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti SVE PORODILJE DOBIJAJU MINIMALAC! Udruženje Bebac za Kurir O VAŽNOSTI USVOJENIH IZMENA

SVE PORODILJE DOBIJAJU MINIMALAC! Udruženje Bebac za Kurir O VAŽNOSTI USVOJENIH IZMENA

Sve porodilje, bilo da su zaposlene ili nezaposlene, dobiće naknadu u visini jednog minimalca nakon što je juče usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koje bi trebalo da stupi na snagu 1. jula.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Najvažnija izmena odnosi se na odredbu po kojoj plate za vreme porodiljskog odsustva ne mogu biti manje od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava, navedeno je u saopštenju Vlade.

Takođe, svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade. Ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta može ostvariti majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik.

Od 1. januara 2022. zaposlene žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode veće od tri prosečne zarade, moći će da ostvare naknadu u visini do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva.

Dolazi i do ukidanja odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete, dok će prava poljoprivrednih osiguranica biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje.

Udruženje Mame su zakon pozdravlja reakciju Vlade i navodi da će nakon što predlog uđe u skupštinsku proceduru uputiti amandmane poslanicima kako bi pokušale da dođu do još izmena, među kojima bi bile i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12, kao i da se ovim zakonom prepoznaju porodice sa više od četvoro dece.

Ilustracijafoto: Shutter

I iz udruženja Bebac kažu za Kurir da pozdravljaju ove prve izmene, ali se nadaju i novim:

– Veoma je važno da su posle tri godine usvojene izmene. Izmene će ispraviti nepravdu prema ogromnom broju roditelja. Ovo je velika i važna vest za roditelje i za one koji će se tek ostvariti u ulozi roditelja.

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)  

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

SVE PORODILJE DOBIJAJU MINIMALAC! Udruženje Bebac za Kurir O VAŽNOSTI USVOJENIH IZMENA

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!