Sakupite ikone u zlatotisku sa fotografijama najlepših pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji



Dnevne novine Kurir će svojim čitaocima tokom juna svakog petka poklanjati ikone u zlatotisku sa fotografijama najlepših pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji.

Pećka patrijaršija: u petak, 4. juna

Pećka patrijaršija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. U njoj se vekovima nalazilo sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Od svoga postanka u 13. veku, Patrijaršija je okupljala učene teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike i svi su oni u njoj ostavljali svedočanstva o svom pregalaštvu. Stoga je ona danas ne samo staro središte srpske crkve već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Visoki Dečani: u petak, 11. juna

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske oko 1350. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Gračanica: u petak, 18. juna

Manastir Gračanica nalazi se nedaleko od Prištine, na levoj obali rečice Gračanke. Manastir predstavlja biser srpske srednjovekovne umetnosti kada su u pitanju arhitektura i freskoslikarstvo. Drevni manastir podignut je između 1315. i 1321. godine kao zadužbina kralja Milutina. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Bogorodica Ljeviška: u petak, 25. juna

Bogorodica Ljeviška je jedna od najlepših srpskih srednjovekovnih crkava. Petokupolna građevina nastala je spajanjem prvobitne trobrodne bazilike, od koje su sačuvani bočni zidovi, i krstoobraznog hrama sa spoljnom pripratom, iznad koje je postavljen dvospratni zvonik sa dve bočne kapele. Temeljno ju je obnovio kralj Milutin uz pomoć prizrenskih episkopa Damjana i Save između 1306–1309. godine. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare