Muči vas nadutost? Gastroenterolog otkriva koji su najčešći uzroci i najbolja rešenja



Da li Vas muče nadutost, ponekad praćena gasovima i podrigivanjem, osećaj punoće, prekomerne sitosti i neprijatnog pritiska u stomaku? Niste jedini. Veoma su česte pojave sa kojima se svako od nas susretne barem jednom tokom života. Međutim, problem nadimanja može biti, a kod sve većeg broja ljudi i jeste, stalno prisutna neprijatnost i svakodnevni uporni pratilac koji negativno utiče na svaki aspekt našeg života.

Sa ass. dr sc. med. Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz Kliničko Bolničkog Centra Zvezdara, razgovaramo o tome zbog čega se nadutost javlja, koji su uzroci, ali i koja su preporučena rešenja za ovaj problem.

Zašto nastaje nadutost?

foto: Promo

Nadutost može biti posledica više različitih faktora. Najčešće je posledica preterane konzumacije hrane bogate ugljenim hidratima, a to su hleb i slatkiši, na prvom mestu. Osim toga, veliki uticaj može imati i poremećaj balansa crevne mikrobiote, ili jednostavnije rečeno, porast broja loših bakterija u crevima. Uzrok mogu biti i različiti funkcionalni poremećaji gornjih ili donjih delova digestivnog trakta: želuca, odnosno debelog creva, infekcije izazvane heliko bakterijom, ali i posledica poremećaja funkcija štitaste žlezde, koji takođe dovode do pojačanog nakupljanja gasova u digestivnom traktu.

Na kraju, važno je pomenuti i to da veliki broj ovih pacijenata pati i od sindroma nervoznih creva. Nadutost je, zapravo, jedna od najučestalijih tegoba na koje se naši pacijenti žale i zahteva individualnu obradu. Preporučuje se da se, ukoliko simptomi traju duže od mesec dana, potraži savet gastroenterologa zbog obavljanja specifičnih dijagnostičkih pretraga.

Šta savetujete pacijentima?

Lekar, na prvom mestu, mora biti siguran u postavljenu dijagnozu. Zaključeno je, recimo, da je kod pacijenata kod kojih je nadutost pratilac sindroma nervoznih creva, jedna od najučinkovitijih dijeta – FODMAPS dijeta. Ona podrazumeva izbegavanje ugljenih hidrata koji se ne apsorbuju u tankom crevu i koji zbog toga izazivaju nadimanje. Takođe, budući da je stres jedan od učestalih uzročnika problema ovog tipa, pacijentima se preporučuje da, ako je to moguće, izbegavaju stresne situacije, ali i da se trude da što češće odmaraju, šetaju, bave se umerenom fizičkom aktivnošću, uživaju u hobijima i dr.

Istovremeno, preporučuju se i preparati koji pokazuju veliku delotvorost. Ja imam odlično iskustvo sa preparatom Flobian®. Bezbedan je i efikasan, sa komfornim doziranjem, samo jedna kapsla dnevno. Flobian® deluje tako što doprinosi smanjenju nastanka gasova u crevima i time uklanja uzrok problema, čime doprinosi i ublažavanju gasova, nadutosti i osećaja punoće u stomaku. Savetuje se primena u periodu od najmanje četiri nedelje, kako bi se dugotrajno rešio problem. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih korisnika.

Ističem na kraju još jednom da se u praksi pokazalo da upravo ovakva, istovremena primena više različitih pristupa daje najbolje rezultate i kod najvećeg broja pacijenata garantuje ublažavanje tegoba i uspešno rešavanje problema nadutosti i gasova.

Promo tekst

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare