Doneta odluka, ovo je broj budžetskih mesta za studente i postdiplomce

Vlada Srbije odlučila je da u akademskoj 2021/22 godini na budžetu budu 29.424 studenta na osnovnim akademskim, strukovnim, master i doktorskim studijama.

“Iz budžeta će ove godine biti finansirano studiranje skoro 30.000 studenata i postdiplomaca. Veliki je broj akreditovanih studijskih programa, a od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije”, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Naglasio da ulaganje u znanje mladih generacija daje rezultate koji su važni, ne samo za živote mladih ljudi, već i za napredak zemlje i njen brži razvoj, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok je broj studenata koji će upisati prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija 4.612.

Od tog broja 507 studenata upisuje se po afirmativnim merama – studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Kragujevcu 2.682 studenta, Univerzitet u Nišu 3.299 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 studenata i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata.

Na master studije na budžetu biće upisano 5.953 studenta, a na doktorske studije 776.

S obzirom da se odlukom Vlade Srbije utvrđuje samo broj studenata koji se finansiraju iz budžeta broj samofinansirajućih studenata koji se mogu upisati u prvu godinu biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis, navodi se u saopštenju.

Vlada Vojvodine, inače, odlučuje o broju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Leave a Comment