fbpx
33.5 C
Belgrade
Thursday, June 24, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti Promenjeni propisi za lične karte, akcize i poslovnu tajnu

Promenjeni propisi za lične karte, akcize i poslovnu tajnu

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o akcizama, izmene i dopune Zakona o ličnoj karti i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

Izmenama Zakona o akcizama stvaraju se preduslovi za otvaranje klastera 3 u pregovaračkoj poziciji sa Evropskom unijom i harmonizuje se akcizna politika Srbije kada su jaka alkoholna pića u pitanju sa akciznom politikom EU.

U Srbiji se do sada akcizna politika definisala na osnovu vrste proizvoda, primera radi, da li je rakija od voća, grožđa ili žitarica i na osnovu toga je određivana visina akcize, dok se u EU ona definiše na osnovu jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni bez obzira na vrstu gotovog priozvoda.

Akciza na pivo i ostala niskoalkoholna pića će ostati nepromenjena.

Izmenama Zakona o ličnoj karti predviđeno je da građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku već će to činiti MUP na zvaničnoj web stranici.

Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte, sertfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

Ilustracijafoto: Ana Paunković

Takođe, u obrazac lične karte se dodaje i adresa prebivališta.

Zakon o zaštiti poslovne tajne precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu poslovna tajna, preciziraju se slučajevi u kojim se pribavljanje poslovne tajne smatra zakonitim, a koje nezakonitim.

Pribavljanje poslovne tajne neće se smatrati nezakonitim i to otkrivanjem poslovne tajne od strane novinara pod uslovom da je novinar to učinio u cilju obaveštavanja javnosti o pitanjima koja su od javnog značaja.

Neće se smatrati nezakonitim otkrivanje tajne od strane uzbunjivača ako u javnom interesu otkrivaju nezakonite aktivnosti.

Skupština Srbije večeras je završila redovno prolećno zasedanje, a predsednik parlamenta Ivica Dačić je rekao da je od početka godine održano 17 sednica i razmatrano 108 tačaka dnevnog reda.

Dačić je poslanicima zahvalio na radu, uz poruku da će nastaviti da rade bez obzira na to što je završeno prolećno zasedanje.

“Čeka nas posebna sednica koju sam zakazao za 8. jun o Predlogu promene Ustava”, rekao je Dačić i naveo da će Odbor za ustavna pitanja raditi na tekstu amandmana, te da se nakon toga, po proceduri, očekuje još jedna sednica o promeni Ustava, pa referendum.

Dačić je najavio i sednicu za 9. jun.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Promenjeni propisi za lične karte, akcize i poslovnu tajnu

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!