fbpx
34.4 C
Belgrade
Tuesday, July 27, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiOSTAĆETE U ČUDU KADA VAM PONUDE ŠUŠPU U PIROTU! Ovo je naziv...

OSTAĆETE U ČUDU KADA VAM PONUDE ŠUŠPU U PIROTU! Ovo je naziv za povrće koje se najčešće nalazi na srpskim trpezama!

Bogatstvo srpskog jezika se, između ostalog, ogleda i u tome što se u različitim krajevima koriste posve drugačiji termini koji nisu nimalo svojstveni drugim oblastima.

Na specifičan način govora na Jugu je svojim delima još u drugoj polovini 19. veka pažnju ondašnje javnosti skrenuo Stevan Sremac, a ekranizacija njegove “Zone Zamfirove” je početkom ovog veka dodatno približila ostatku Srbije jedinstvene akcente i morfološke oblike ovog podneblja.

foto: Nemanja Nikolić

Iako su novije generacije sve više sklone da iskorenjuju arhaične izraze, ukoliko vas, primera radi, put nanese u Pirot, vrlo je verovatno da ćete se naći u čudu kada vam neko ponudi “šušpu”, iako će se one naći na sve strane jer je ovaj kraj po njima poznat.

Reč je o paprikama, a ono što je posebno interesantno je to da čak i kada ne koriste izraz “šušpe”, Piroćanci će uglavnom izgovoriti “papriće” ako govore o većem broju paprika.

 Kurir.rs/Alo

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

OSTAĆETE U ČUDU KADA VAM PONUDE ŠUŠPU U PIROTU! Ovo je naziv za povrće koje se najčešće nalazi na srpskim trpezama!

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!