fbpx
31.6 C
Belgrade
Monday, June 21, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti Ovo nikako ne smete da radite, jer će vas boleti glava cele...

Ovo nikako ne smete da radite, jer će vas boleti glava cele godine

Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave praznik posvećen Svetom Georgiju, u narodu poznat kao Đurđevdan.

Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke, dobre useve i u narodu se smatra za granicu između zime i leta.

Srbi sutra slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Sutra je i Nova godina, po starom slovenskom kalendaru, koji je naša crkva koristila do 19. veka i po kome počinje 7525. godina.

Praznik Svetog Georgija, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Đurđevdan je praznik koji se najviše odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci, kićenje vrata, prozora i kapija, zarad berićeta u svakom pogledu. Običaj je da se zorom odlazi u prirodu na “đurđevdanski uranak“.

foto: Printscreen/YouTube

Sveti Georgije ubija aždahu

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju, a nešto dalje od njega stoji jedna žena u svečanom gospodskom odelu (smatra se da je to carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je “proždirala” brojne nevine hrišćane, a žena hrišćansku crkvu. Prema verovanju, Sveti Georgije je pobedio alu i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac “neznaboštvu”.

Đurđev danak je bio i hajdučki sastanak, za vreme Otomanske okupacije, kada su se hajduci odmetali i pod okriljem ozelenelih šuma spremali bune protiv Turaka, sve do jeseni – Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak hajdučki rastanak!

Spavalice, ovo je loša vest za vas! Na Đurđevdan treba poraniti i ne valja spavati preko dana! Ako to uradite rizikujete da vas glava boli preko cele godine. Ipak, narod je i za ovo smislio lek. Ako vam se već desi da sutra zadremate, onda na Markovdan treba “spavati na istom mestu”.

(Kurir.rs)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Ovo nikako ne smete da radite, jer će vas boleti glava cele godine

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!