fbpx
16.3 C
Belgrade
Friday, August 6, 2021
NaslovnaVestiVreme da se preispitamo i umnožimo ljubav

Vreme da se preispitamo i umnožimo ljubav

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu. Dva dana kasnije slavimo Uskrs.

Tim povodom gosti emisije “Usijanje dana” na Kurir televiziji su đakon Nikola Petrović i verski analitičar Željko Injac.

foto: Kurir

“Veliki petak nije samo dan kada mi poštujemo forme i običaje, mi se tokom sedmonedeljnog posta pripremamo kako za Veliki petak, tako i za Vaskrs – pobedu života nad smrću. Značaj Velikog petka je što je Isus prolio krv zarad našeg spasenja. Danas treba da saosećamo s patnjama našeg Gospoda, treba da se preispitamo i umnožimo ljubav”, rekao je đakon.

“Kod Srba je prekinuta tradicija tokom perioda komunizma. Suština posta se izgubila u današnje vreme, više se svodi na dijetu. Kod nas postoji maksimalizam, ne znamo za sredinu, ili postimo strogo ili ne postimo uopšte. Tako nije kod Grka. I milosrđe je deo posta, a ne samo fizički post”, kaže Injac.

foto: Kurir

“Mi živimo u prostoru i vremenu koje je Bog stvorio za čoveka, ali će jednog dana ova dimenzija da se promeni i nastaće večnost, koja nema obeležja ovog vremena. Božanskom intervencijom neće biti patnje, bolesti…”, dodao je Injac.

“Što se konzumiranje hrane, treba da postoji kontrola čoveka kako bi uravnotežio telo i duh. Čovek mora da teži balansu, da bude gospodar svog tela”, naveo je Nikola Petrović.

“Da bismo proživeli celu stradalnu sedmicu, mi se tim postom odričemo malo hrane, a svoj um usredsređujemo na Boga. To je suština posta. Posle posta ne treba da se vratimo na stare, pogotovo loše navike, već da se unapredimo. Treba nahraniti gladnog, pomoći bespomoćnom i starom”, dodao je đakon.

foto: Kurir

“Osam dana posle Vaskrsa nema posta, čak ni sredom ni petkom”, objasnio je đakon.

“Praznovanje Vaskrsa na ovim prostorima počinje pojavom apostola, Hristovih učenika”, podvukao je Injac.

(Kurir.rs)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Vreme da se preispitamo i umnožimo ljubav

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!