fbpx
24.6 C
Belgrade
Monday, July 26, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiPlanirano 350 plus 150 evra! Evo kome je taj novac namenjen

Planirano 350 plus 150 evra! Evo kome je taj novac namenjen

Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da danas počinje isplata planiranih subvencija gradskim hotelima u ukupnom iznosu od oko 10,3 miliona evra, odnosno 1,22 milijarde dinara.

“Planirana je isplata 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi za ukupno 294 gradska hotela, odnosno 13.573 smeštajnih jedinica i 23.811 ležaja”, rekla je Mali.

Novac će, u dinarskoj protivrednosti, biti uplaćen na posebne račune koji su otvoreni pri Upravi za trezor Ministarstva finansija.

“Kao što vidite, u dan i u dinar ispunjavamo svoje obaveze što dovoljno govori i o stabilnosti budžeta i o ozbiljnosti ekonomske politike koju vodimo”, rekao je ministar finansija Siniša Mali i istakao da je pomoć za gradske hotele još jedno obećanje koje Vlada Srbije ispunjava.

On je podsetio da su gradski hoteli, zajedno sa prethodnom pomoći koja je isplaćena sredinom oktobra 2020. godine u iznosu od 1,24 milijarde dinara, dobili ukupno 2,46 miijardi dinara.

PARE STIŽU PRVO PENZIONERIMA! Ministar Mali: 6. maja leže prvi deo pomoći, a evo do kog datuma i ostali treba da prime 30 €

“Kao što znate, prethodna godina je bila veoma teška za turistički i ugostiteljski sektor. Ovom pomoći pokušavamo da očuvamo taj sektor i desetak hiljada radnih mesta u tim hotelima. Mi smo uvereni da dolaze bolji dani i da već od leta, ako nastavimo sa uspehom u vakcinaciji, možemo da očekujemo povoljnu i normalnu turističku sezonu i dolazak turista u Beograd, ali i ostale gradove u Srbiji”, rekao je Mali.

On je naveo da je ako se pogledaju rezultati vakcinacije, Beograd na odličnom putu, što olakšava dolazak ljudi sa strane, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Već je vakcinisano, bar jednom dozom vakcine, više od 40 odsto punoletnih građana Beograda, a do početka juna taj procenat će biti još veći. Prošle sedmice organizovana je vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje, podsetio je Mali.

S NOVOM STOLARIJOM ŠTEDITE POLA PARA ZA GREJANJE: Evo koliko će vas koštati zamena za stan od 50 kvadrata uz subvenciju države

On je rekao da nisu dobrodošli samo stranci, već i domaći turisti, istakavši da je rebalansom budžeta opredeljeno dodatnih sto miliona dinara za 20.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara. Naveo je i da se ti vaučeri mogu iskoristiti za boravak u gradskim hotelima, ako su hoteli prijavljeni za korišćenje vaučera i nalaze se na listi ugostitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mali je podsetio da je od početka godine pa do kraja februara već podeljeno 100.000 vaučera za šta je izdvojeno 500 miliona dinara, što znači da ukupna suma opredeljena za ovogodišnje turističke vaučere iznosi 600 miliona dinara.

foto: Shutterstock

Ministar je naveo i da se država trudi da pomogne svima i da očekuje da se gradski turizam vrati na nivo na kojem je bio pre korone.

“Gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašili 1,4 milijarde evra. Sa organizovanim turama dolaska turista, ali i kongresnim turizmom, mi očekujemo da se taj sektor veoma brzo oporavi”, naveo je Mali.

Ministar je podsetio i da je država prošle godine izašla sa dva paketa pomoći vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra. Ovogodišnji treći paket je vredan 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra, što sa prethodna dva paketa podrške, čini ukupno osam milijardi evra, što je 17,2 odsto našeg BDP-a.

“To je ogromna pomoć usmerena i ka privredi i građanima, a s ciljem da se ublaže negativne posledice izazvane pandemijom korona virusa, zaključio je ministar Mali. Najavio je da će do kraja aprila biti uplaćena sektorska podrška za autoprevoznike koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Planirano 350 plus 150 evra! Evo kome je taj novac namenjen

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!