fbpx
35.8 C
Belgrade
Wednesday, July 28, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiDr Ana Mitrović za Kurir do detalja objasnila sve što zanima žene

Dr Ana Mitrović za Kurir do detalja objasnila sve što zanima žene

Dr Ana Mitrović, Foto: Printscreen

Koronavirus dovodi i do poremećaja menstrualnog ciklusa, uverili su se i domaći ginekolozi, koji za Kurir naglašavaju da se sve veći broj žena posle preležane infekcije žale na menstrualne probleme. Lekari upozoravaju da im zbog toga mogu biti ugrožene šanse za roditeljstvo te ženama koje planiraju potomstvo savetuju vakcinaciju kao zaštitu od ove bolesti.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović iz ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” potvrdila je za Kurir iskustva lekara da je od početka pandemije povećan broj pacijentkinja koje se javljaju zbog poremećaja menstrualnog ciklusa.

– Kod jednog broja pacijentkinja u reproduktivnom periodu može doći do kašnjenja, pa čak i izostanka menstrualnog ciklusa kao posledica ove infekcije, dok kod drugih pacijentkinja ciklus može biti na vreme, ali može postojati pojačan obim menstrualnog krvarenja ili ciklus može biti oskudniji, a duže trajati.  Zapravo, vrlo često poremećaje ciklusa imamo kod težih virusnih infekcija – rekla je ona.

Dodaje da infekcija kovidom sistemski utiče na organizam žena, ugrožava njihovo fizičko stanje, ali i posledično, zbog stresa usled straha i neizvesnosti od ove pandemije koja traje već duže od godinu dana, utiče na opšte mentalno zdravlje. Ističe i da sve što utiče na lučenje hormona može imati uticaj i na poremećaj ciklusa, a dok taj poremećaj traje, ugrožena je i mogućnost dobijanja potomstva.

– Ovi poremećaji najčešće mogu samo u kratkom periodu uticati negativno na reproduktivnu funkciju, ali se regularan ciklus brzo uspostavlja čim se žena oporavi od infekcije, a samim tim se vraća i plodnost kod najvećeg broja žena – rekla je ona i dala savet ženama koje planiraju potomstvo.

– Moja preporuka je da se vakcinišu sve žene i parovi koji žele potomstvo da im se u trudnoći, porođaju ili u periodu dojenja ne bi stvari komplikovale i ugrožale ne samo reprodukciju već i opšte zdravlje – zaključila je dr Mitrović Jovanović.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Dr Ana Mitrović za Kurir do detalja objasnila sve što zanima žene

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!