fbpx
35.8 C
Belgrade
Wednesday, July 28, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiSlavni slikar nije izborio bitku sa koronom

Slavni slikar nije izborio bitku sa koronom

BEOGRAD – Slikar Miloš Šobajić preminuo je od korone. Bio je priključen na respirator.

foto: Damir Dervišagić

Podsetimo, Šobajić je oboleo od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC “Dragiša Mišović”. Kako smo pisali, zdravstveno stanje priznatog umetnika bilo se pogoršalo i i bio je priključen na respirator.

Podsetimo, izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane (bivšeg Doma sindikata) u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom, a prikladan govor održala je ministarka kulture Maja Gojković.

Biografija

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije[1] iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiće iz Like[2][3].

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja Miloš Šobajić u toku 2021. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju “Mojih devet života”. 

Preminuo je danas, 24. 4. 2021. Oženjen je Majom T. Iskjerdo (Izquierdo). Napisao je biografsku knjigu „Mojih devet života”.

(Kurir.rs)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Slavni slikar nije izborio bitku sa koronom

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!