fbpx
35.8 C
Belgrade
Wednesday, July 28, 2021
No menu items!
NaslovnaVestiZelena ekonomija omogućiće da nastavimo napredak kakav imamo sada

Zelena ekonomija omogućiće da nastavimo napredak kakav imamo sada

U toku je RE-SET SUMMIT 2021!

Nastavili smo putem koji smo popločali prošle godine! Do novembra biće održana 21 onlajn konferencija posvećenu najvažnijim temama – ekonomiji, obrazovanju i zdravstvu.

Ponovo smo pokrenuli dijalog na ključne teme za zdraviju budućnost zemlje i regiona i to sa eminentnim domaćim i stranim stručnim i institucionalnim predstavnicima!

Prva nedelje RE-SET samita posvećena je ekonomiji.

Tema današnje konferencije: OSNOVNA INFRASTRUKTURA ZA SVE ALI NA KOJI NAČIN

PANEL 1: JAVNA ULAGANJA U ZELENU INFRASTRUKTURU – JAVNO DOBRO

Pokretanje ekonomije: Kako od nerazvijene do srednje razvijene zemlje – neophodna je infrastruktura i ljudski kapital/Povećanje BDP je krajnji rezultat, ali smanjivanje nejednakosti i inkluzija svih građana je višestruki benefit/ Osnovne potrebe za sve: Voda, kanalizacija, struja i IT mreža do svakog dela Srbije – 40 odsto Srbije nema iste početne uslove/Povećanje broja radnih mesta i uvođenje modela tehnologije znanja u svim industrijama

Učesnici panela su savetnik za strana ulaganja u Kabinetu predsednika Republike Srbije Marko Pećanac, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković, pomoćnik ministra privrede, Sektor za privatizaciju, stečaj i industrijski razvoj Dragan Ugrčić i  posebni savetnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Jeremić.

Moderator je rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS Dušan Stokić.

TOK PANELA:

Pećanac je na početku panela rekao da je pre nekoliko godina uspostavljen novi model zapošljavanja zasnovan na stranim investicijama i da smo postali država koja je primer u regionu.

foto: Printscreen/Kurir

– Nema grada u Srbiji koji danas nema bar jednu fabriku. Primetili smo da već postoji zasićenje i da će u jednom momentu svaki grad imati investitora. Šta onda? Sad ponovo imamo veliki investicioni ciklus “Srbija 2025” koji daje zamajac u narednih godina. Ali šta posle toga? Doći će dan ćemo izgraditi sve puteve i obnoviti sve škola. Odgovor je u zelenoj ekonomiji. To je jedina način da nastavimo napredak koji imamo sada – rekao je Pećanac i naglasio važnost izgradnje zelene infrastrukture.

PANEL 2: PREPUŠTANJE TOKU ILI SARADNJA SA PRIRODOM

Srbija 2025/Javno dobro kao što su infrastrukturne mreže su dobro svih građana i ne podležu privatizaciji/Način na koji sprovodimo sada je obnova i izgradnja za generacije ispred/Nova zelena radna mesta i osposobljavanje ljudi za održivi ekonomski rast

Učesnici panela su direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović i CEO Western Balkans Consulting Global Dušan Vasiljević.

Moderator i drugog panela je Dušan Stokić.

(Kurir.rs)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Zelena ekonomija omogućiće da nastavimo napredak kakav imamo sada

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!