fbpx
15.9 C
Belgrade
Friday, August 6, 2021
NaslovnaVestiBol za Sinišom nikada neće utihnuti! BAR DA SMO MOGLI DA GA...

Bol za Sinišom nikada neće utihnuti! BAR DA SMO MOGLI DA GA SAHRANIMO

Foto: Zorana Jevtić, Privatna arhiva

“Prošlo je 22 godine od NATO agresije na SR Jugoslaviju i pogibije mog brata Siniše (33) koji je stadao u bombardovanjuu zgrade Radio Televizije Srbije (RTS). I posle tolko vremena bol nije utihnula, boli kao i prvog dana, a znam da neće nikad ni prestati… Njegovi ostaci nikad nisu nađeni, nismo imali šta da sahranimo, bar da možemo na grob da mu odemo da se negde sklonimo i isplačemo…”

Ovo u svojoj potresnoj ispovesti za Kurir priča Miroslav Medić čiji je brat Siniša, koji je radio kao dizajner programa, stradao zajedno sa još 15 njegovih kolega 23. aprila 1999. godine kada je pogođena zgrada RTS. Sinišino telo, kao ni ostaci radnika obezbeđenja Nebojše Stojanovića nikada nisu nađeni, jer su bili u epicentru udara. Miroslav, koiji je je i sam radnik RTS  dežurao je noć pre one kobne kada je pogođena zgrada Javnog servisa i kada ga je na dežurstvu zamenio brat.

foto: Zorana Jeftić

– U početku se nismo plašili, nismo osećali opasnost jer nismo mogli da zamislimo da bi jedna medijska kuća sa civilima, postala vojni cilj. Međutim, onda su u NATO počeli brifinzi gde se spominjalo da će da gađaju i RTS zbog navodno lažnih vesti koje šaljemo sa ratišta. Kao da su nas upozoravali da ne emitujemo isinu o zločinima NATO pakta! Nekoliko dana pre nego što je zgrada pogođena, strane novinarske ekipe počele su da napuštaju RTS – priseća Miroslav događaja koje su prethodile toj kobnoj noći u kojoj je zauvek izgubio brata:

– Čuo sam se sa njim oko 21 čas i rekao je da je dobro, da noć protiče mirno…. Bio sam kući, sa ženom i decom i gledao neku utakmicu na drugom programu RTS-a. Negde oko noći čuo sam avione kako nisko lete, kao nikada to tad, usledila je ekspolozija, popucala su nam stakla na prozorima, a video sam na je program prekinut… Tada još nisam znao da li su pogodili zgradu RTS ili neki drugi objekat, predajnik ili nešto… Međutim, čim je Studo B emitovao prve snimke, prepoznao sam da je projektil tačno pogodio prostoriju u kojoj se nalazio moj brat sa režiserom.

Ipak, Medić kaže da se nadao da su brat i kolege uspele da siđu u podrum. Ujutru je sa prijateljima odjurio na mesto nesreće i očekivao svakog trenutka da pronađu njegovog brata i izvuku ga iz ruševina…. Dani su prolazi, a Medići su polako gubili svaku nadu…

foto: Youtube Printscreen

– Njegovi ostaci nikada nisu identifikovani, kao ni Nebojše Stojanovića. Nije bilo šta da se identifikuje. Drugi bar mogu da odu na grob, da zapale sveću, mi palimo sveću na spomeniku oko RTS-a. Ipak, sećanja na njega u nama živi svaki dan i nikada ga nećemo zaboraviti.


Činenjice o bombardovanju RTS:

– 23. aprila 1999. godine sa dva projektila oko dva čas u noć pogoiđenja je zdrada RTS – tom prilikom poginulo je 16 ljudi, a još 16 je povređeno – ostacaci radnika SIniše Medića i Nebojše Stojanovića nikad nisu nađeni – NATO je, nakon što je RTS odbio zahtev da emituje šest sati programa zapadnih medija tokom dana, proglasio RTS legitimnom metom smatrajući ga delom “ratne mašinerije” – Amnesti internašonal je napad okarakterisao kao ratni zločin smatrajući da je prekršen Član 52(2) Protokola 1 Ženevske konvencije koja definiše vojne i civilne ciljeve – Bivši direktor RTS Dragoljub Milanović osuđen je 2002. godine, na 10 godina zatvora zbog teškog krivicnog dela protiv opšte bezbednosti zato što nije preduzeo sve mere da se zaposleni i oprema zaštite i evakuišu, a postojali su dokazi da su čelnici RTS, državni i vojni vrh znali da će zgrada biti bombardovani – Poginulima je podignut spomenik “Zašto?” na Tašmajdanu

Spisak poginulih:

1. Aleksandar Deletić (30), kamerman

2. Branislav Jovanović (50), glavni tehnićar

3. Darko Stoimenovski (25), pomoćni tehničar

4. Dejan Marković (39), stražar

5. Dragan Tasić (29), električar

6. Dragorad Dragojević (27), stražar

7. Ivan Štukalo (33), tehnićar

8. Jelica Munitlak (27), šminkerka

9. Ksenija Banković (27), miksanje slike

10. Milan Joksimović (47), stražar

11. Milovan Jankovic (59), mehanićar

12. Nebojša Stojanović (26), glavni tehničar

13. Siniša Medić (32), produkcijski dizajn

14. Slaviša Stevanović (32), tehničar

15. Slobodan Jontić (54), režiser

16. Tomislav Mitrović (61), urednik programa

Kurir.rs/Jelena Pronić

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Bol za Sinišom nikada neće utihnuti! BAR DA SMO MOGLI DA GA SAHRANIMO

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!