fbpx
17.9 C
Belgrade
Monday, May 17, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti TRAŽILA SE VAKCINA VIŠE! Veliko interesovanje građana Subotice za vakcinaciju, čekali u...

TRAŽILA SE VAKCINA VIŠE! Veliko interesovanje građana Subotice za vakcinaciju, čekali u redu za Fajzerovu, pa prešli i na kinesku

U petak oko 18 sati i 30 minuta, ispred centralnog punkta za vakcinaciju u Novoj opštini u Subotici, još je 50-ak građana čekalo da primi Fajzerovu vakcinu, a među nima je bio i veći broj neprijavljenih na portal eUprave.

Prema informacijama medicinskog osoblja koje je vršilo vakcinaciju, vakcinacija je počela u 13 sati, a oko 19 sati preostalo je bio još samo 6 doza Fajzerove vakcine, podeljeno je nekoliko stotina doza, pa je deo građana koji su stajali u redu morao da odustane od te vakcine, ali im je preostala mogućnost da na drugom punktu, u Kumičićevoj ulici, dobiju Sinofarm vakcinu, što su mnogi i učinili i odmah otišli da se vakcinišu na tom punktu.

Građani su se pridržavali epidemioloških mera i preporuka Doma zdravlja, formirali su kolonu ispred Nove opštine i Kumičićeve, nosili maske i udaljili se propisno, do dva metra.

foto: N.H.”Nedelja imunizacije obeležena je i u Subotici, a epidemiolozi i struka su poručili, „da je u Severnobačkom okrugu, uprkos Covid-u 19, obavezna vakcinacija dece, sa stopom obuhvata oko 90 posto-stabilna“.

To je potvrdio dr Nebojša Bohucki, epidemiolog ZZJZ Subotica, ocenivši, da nema razloga za brigu kod obavezne vakcinacije dece.

“Ubrzano se odvija i dinamika vakcinacije covid19 vakcinom, a upozorenja Udruženja pedijatara Srbije, da je za 25-30 posto opala u Srbiji obavezna vakcinacija dece, ne odnosi se na SBO, jer su preko 90 posto obaveznu vakcinaciju primila deca ovog Okruga, što je vrlo dobro“, rekao je dr Bohucki, dodavši da samo nekoliko vrsta vakcina nisu realizovane u kalendarskom obuhvatu do 95 odsto.

foto: N.H.Kalendar obavezne imunizacije predviđa, da se deca vakcinišu po rođenju, protiv tuberkuloze i hepatitisa B. Kasnije prime, petovalentnu “Pentaxim” vakcinu, protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, kao i “MMR” vakcinu, koja štiti od malih boginja, zauški i rubele, a ovim i drugim vakcinama deca su zaštićena protiv 11 bolesti.

Prema rečima dr Bohuckog, revakcina protiv dečije paralize u 14. godini je ukinuta, a deca tada dobijaju vakcinu protiv difterije i tetanusa, i mrtvu vakcinu protiv dečije paralize.

Dr Bohucki objašnjava, da zahvaljujući obaveznoj vakcinaciji mnoge su bolesti iskorenjene, ili su pod kontrolom.

foto: N.H.”Uz kontinuirani vakcinalni obuhvat, mnoge bolestisu nestale, jer kada padne vakcinalni obuhvat, bolest preuzima kontrolu, što je važno i kod covid19 virusa, pa je važna imunizacija“, kaže dr Bohucki i poručuje obavezno poštovanje mera protiv covid19 bolesti.

U Subotici je juce u Novoj opštini utrošeno ukupno preko 500 doza vakcina, toliko je građana vakcinisano na punktu u Novoj opštini, saznajemo iz Doma zdravlja.  

(Kurir.rs/N.H.)

Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

TRAŽILA SE VAKCINA VIŠE! Veliko interesovanje građana Subotice za vakcinaciju, čekali u redu za Fajzerovu, pa prešli i na kinesku

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!