Bivša olimpijka na čelu Organizacionog komiteta OI u Tokiju

Hašimoto (53) se svojevremeno bavila brzim klizanjem i biciklizom i sedam puta je učestvovala na Olimpijskim igrama, četiri puta na Zimskim (1984-1994) i tri puta na Letnjim (1988-1996). Bronzanu medalju u brzom klizanju osvojila je 1992. godine u trci na 1.500 metara.

Ona je na čelu Organizacionog komiteta zamenila 83-godišnjeg Jošihiru Morija, koji je prošle nedelje podneo ostavku posle seksističkih izjava, medju kojima i da žene mnogo pričaju. U Japanu ;su žene nedovoljno zastupljene u politici i odborima.

Hašimoto je u Vladi premijera Jošihide Suga ministarka za Olimpijske igre. Takodje, bila je zadužena i za rodnu ravnopravnost.

Ona je bila jedan od tri kandidata za upražnjenu funkciju, a odluka je doneta po ubrzanoj proceduri pošto će Olimpijske igre početi za nešto više od pet meseci, 23. jula.

Igre je trebalo da budu održane prošlog leta, ali su pomerene na godinu dana zbog pandemije korona viursa. Prema istraživanjima, oko 80 odsto stanovništva Japana želi da se takmičenje ponovo odloži ili otkaže zbog prevelikih troškova ali i straha od širenja infekcije.

Prema zvaničnim podacima Igre koštaju 15,4 milijarde dolara, ali je više vladinih izvora navelo da je cena najmanje 25 milijardi dolara, što takmičenje u Tokiju čini najskupljim Letnjim Olimpijskim igrama u istoriji.

Očekuje se da će se u Tokiju takmičiti 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca.

Medjunarodni olimpijski komitet saopštio je da od učesnika neće tražiti da se vakcinišu, ali ih je ohrabrio da to učine.

Osim sportista u Tokiju se očekuju desetine hiljada predstavnika medija, sponzora, emitera i funkcionera.

(Beta)

Kurir

Autor: Kurir

Leave a Comment