fbpx
8.5 C
Belgrade
Saturday, April 17, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti Doktor Vladica danas se prekrstio u porodičnom vinogradu i potom orezao 3...

Doktor Vladica danas se prekrstio u porodičnom vinogradu i potom orezao 3 čokota (FOTO/VIDEO)

Vladica Mišković (41) iz Prokuplja, doktor Urgentnog centra Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” i ove godine na današnji dan obišao je i zarezao svoj porodični vinograd.

Za njega je vinograd veza sa precima i tradicija koja se ne prekida bez obzira na to kakvo je vreme. U vinogradu, koji se prostire na 25 ari, Mišković je uobičajeno orezao tri čokota i za njega je godina upravo počela.

– Naš porodični vinograd je star 50 godina. Zasadio ga je moj deda Ljubomir, nastavio otac Dušan i sada ga održavamo brat i ja. Sećam se devedesetih da mi je ujak rekao da su ovo stari čokoti i da je najbolje da ih izvadim. To me je porazilo, ali nisam se predao, niti ih povadio, već svake godine obrađivao i vidite da su i sada kao i kad ih je moj deda posadio – ponosan je naš sagovornik na svoje porodično nasledstvo.

Vinograd je u prokupačkom kraju simbol tradicije. Nažalost, sve ih je manje.

– Ovde oko mog vinograda nekada je bilo sve pod grožđem, a sada jedva petina tadašnjih zasada – dodaje Vladica.

I dok gledamo kako ponosno neguje svoj vinograd, Mišković objašnjava da se na današnji dan orežu tri čokota. Obično sa njim pođu i prijatelji, ali ove godine zbog epidemije izbegnuta je podrška.

– Prvo se prekrstimo i poželimo berićetnu godinu, zatim se čokot polije vinom, pa oreže. Time zapravo započinje godina vina – objašnjava Mišković.

Godišnje od grožđa na ovom prostoru, koji je pretežno pod prokupcem i plovdinom, dobije oko 600 litara vina. Vladica vino ne proizvodi u komercijalne svrhe već ga daruje prijateljima i počasti ih kad mu dođu u goste.

– Bavim se stresnim poslom i obrada vinograda i proizvodnja vina su mi relaksacija i rasterećenje od svakodnevnog stresa. Ovo je porodična tradicija i moja lična ljubav. Uveče, posle napornog rada, volim da popijem čašu, ali samo mog domaćeg vina – iskren je naš sagovornik.

Vladica ljubomorno čuva tradiciju, a njegov podrum u porodičnoj kući u selu Stara Božurna, gde je i vinograd, jeste besprekoran. Sve se čuva u brižljivo odabranim posudama i čeka druženja, prijatelje i trenutke kad čovek koji mnogo radi može da odmori.

(Kurir.rs/B.R.)

Kurir

Autor: Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Doktor Vladica danas se prekrstio u porodičnom vinogradu i potom orezao 3 čokota (FOTO/VIDEO)

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!