MUZEJ JADRA U LOZNICI IMA NOVI SJAJ: Svetlo ulepšalo staru apoteku



Moderna fasadna rasveta obasjala je Muzej Jadra koji je na oduševljenje Lozničana u večernjim satima sada dobio potpuno novi izgled. Ovim je loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić“ nastavio sređivanje zgrade u centru grada, sagrađene između 1903. i 1905. godine, koja je kao primer izuzetne gradske arhitekture proglašena za kulturno dobro.

Svetiljke, koje sa dva uska snopa sa obe strane obasjavaju prostor, postavljene su između prozora na uskim stubovima pa kompletna fasada zgrade, prizemlje i sprat, sada imaju potpuno novi izgled u noćnim satima i dodatno su ulepšali jednu od ionako najlepših i najstarijih lozničkih zgrada. Uređenje objekta počelo je krajem pretprošle godine zamenom stolarije, vrata i prozora, sređivanjem elektroinstalacije i rekonstruisanjem unutrašnje rasvete za eksponate.

foto: T.IlićTako je tada osim kvalitetne stolarije na zgradi zahvaljujući postavljanju moderne led rasvete i muzejska postavka dobila kvalitetno osvetljenje. Sa postavljenom fasadnom rasvetom zgrada, u kojoj je 14. septembra 1987. otvoren Muzej, a koja je među starijim Lozničanima poznata i kao ‘’Stara apoteka’’ pošto je u njenom prizemnom delu bila smeštena prva loznička apoteka, sada je u punom sjaju i spolja i iznutra.

foto: T.IlićInače, Muzeja Jadra brine o zaštiti kulturnih dobara Loznice, ali i susednih opština, Malog Zvornika, Ljubovije i Krupnja. U njemu tokom svake godine bude priređen veliki broja izložbi koje vidi između osam i deset hiljada posetilaca, uglavnom srednjoškolaca i školaraca, a stalna postavka ima više hiljada posetilaca. To je prvi i jedini loznički muzej koji čuva bogatu prošlost Jadra, od praistorijskih vremena do nedavne istorije Loznice.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Kurir

Autor: Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare