fbpx
18.7 C
Belgrade
Monday, May 17, 2021
No menu items!
Naslovna Vesti Širenje mreže sudova i jačanje tužilaštva

Širenje mreže sudova i jačanje tužilaštva

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da se razmatra širenje mreže sudova i jačanje kapacieta tužilaštava u Srbiji sa ciljem, kako je navela, bržeg i kvalitetnijeg rešavanja sporova.

Popović je to rekla u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Muamera Bačevca koji je pozvao ministarku da inicira ponovno uspostavljanje Osnovnog suda u Tutinu, kao i vraćanje javnih tužilaštava u opštinama Tutin i Sjenica.

Na taj način bi se, kako je ocenio, rešio deo problema sa nedostatkom pravosudnih organa sa čime se, kaže Sandžak, suočava od 2010. godine.

On je kazao da Opština Tutin ispunjava sve kriterijume da ima Osnovni sud, koji je ukinut 2010.godine, uz primedbu da nije pravedno da jedna od, kako tvrdi, ”najvećih opština u Srbiji, sa 31.155 stanovnika, nema takav sud, dok mnogo manje opštine imaju”.

”To je realna potreba i time bi se izašlo u susret građanima te opštine koja je jako razuđena, pa tako meštani sa Peštera, recimo, moraju da putuju u Novi Pazar zbog najosnovnijih stvari”, rekao je Bačevac.

On je apelovao na ministarku Popović da se razmisli i o vraćanju javnih tužilaštava u opštinama Tutin i Sjenica, navodeći da Osnovno tužilaštvu u Novom Pazaru, od predviđenih osam zamenika tužioca ima svega pet, koji ”pokrivaju” i Tutin i Sjenicu.

”Godišnje imamo oko 5.000 predmeta u Novom Pazaru, koliko ima i Kraljevo, u kojem je 11 zamenika tužioca”, naveo je Bačevac.

Ministarka Popović odgovorila je da će imati u vidu te predloge i da su kriterijumi za uspostavljanje sudova i javnih tužilaštava određeni zakonom iz 2014.godine.

”Visoki savet sudstva za sudove i Državno veće tužilaštva to redovno prate, postoje radne grupe u okviru tih organa i imaćemo u vidu taj predlog i bavićemo se njime u narednom periodu”, rekla je Popović.

Objasnila je da je u Kraljevu veći broj tužilaca jer postoji posebno koruptivno odeljenje, ali i da taj broj tužilaca nije dovoljan s obzirom na, kako kaže, specifičnost i broj postupaka koji se sprovode.

”Premijerka nam je dala ‘zeleno svetlo’ da razmislimo o mreži sudova i tužilaštava, u cilju bržeg i kvalitetnijeg rešavanja sporova, tako da se razmišlja o jačanju kapaciteta tužilaštava, posebno koruptivnih odeljenja, kao i o povećanju broja sudova”, navela je Popović.

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

Autor: Kurir

Lajk Mediahttps://lajk.rs
Lajk.rs je profesionalan, odgovoran portal sa stavom. Tu smo da vas informišemo o svemu, ali i da vas zabavimo. Čitamo se.. 😊💖

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularniji članci 🔥

Najpopularniji komentari

Širenje mreže sudova i jačanje tužilaštva

error: Ovaj sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!